
Goed voorbereid voor je strandrit
Gitte • 17 april 2025
Tips voor paardrijden op het strand
Een goede voorbereiding is het halve werk én dat geldt ook voor een strandrit! In deze blogpost leggen we je uit hoe je goed voorbereid op pad kunt gaan als je een buitenrit wilt maken op het strand.
Verschil buitenrit of strandrit te paard
Buitenritten en strandritten lijken veel op elkaar — allebei vallen ze natuurlijk onder ‘buitenritten’. Toch is een rondje door het bos of over de heide echt wat anders dan een rit over het strand. Logisch ook, want bij een strandrit komt het strand om de hoek kijken (geen verrassing, dat zit al in de naam natuurlijk).
Maar wat maakt het dan anders? In vergelijking met rijden door de polder, heide, bossen of duinen, is het strand een stuk gevoeliger voor weer- en wateromstandigheden. Een ritje over het strand in de ochtend kan er ‘s middags al totaal anders uitzien. Dat komt door het getij én de wind, die op het strand veel meer invloed hebben dan landinwaarts.
Getij
We hadden het eerder al even over het getij. Als je lekker wilt paardrijden op het strand, dan is hoogwater niet bepaald je beste vriend. Bij hoogwater blijven namelijk alleen de mulle, losse stukken zand over — en dat is flink zwaar voor zowel paard als ruiter. Vaak kun je dan niet eens een stukje draven of galopperen.
Laagwater daarentegen? Dat is hét moment om te gaan. Dan ligt er meestal een mooi, stevig en breed stuk strand voor je klaar. Perfect om heerlijk te draven of galopperen. Kortom: wil je het beste uit je strandrit halen? Ga met laagwater!
Hoe weet je of het hoog of laagwater is? Dat kun je eenvoudig opzoeken bij de website van de KMNI.
Wind
Het getij, samen met de wind, zorgt ervoor dat het strand er telkens weer anders uitziet. De ene keer ligt het vol met kleine duintjes, de andere keer is het prachtig vlak en zie je overal schelpjes liggen. Geen strandrit is dus ooit precies hetzelfde!
De wind speelt trouwens ook een rol bij de verstuiving van de duinen. Bij bepaalde windrichtingen groeit een duin — die wordt dan letterlijk hoger. Maar met een andere windrichting verstuift het zand juist, waardoor de duin weer kleiner wordt. En dat heeft dan weer invloed op hoe het strand zich uitstrekt of juist terugtrekt. Best bijzonder eigenlijk, hoe constant veranderend dat landschap is.
Zandsuppletie
Hier op Ameland - maar ook op andere plekken - hebben we te maken met zandsuppletie, vooral aan de westkant van het eiland. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het idee is eigenlijk simpel: er wordt extra zand op het strand gestort om ervoor te zorgen dat het strand niet verdwijnt en dat de duinen kunnen blijven groeien. Want zonder dat zand hebben de wind en het water vrij spel, en dat zou op de lange termijn problemen geven voor de kust en omliggend land.
Door die suppletie verandert het strand zichtbaar. Het wordt breder en lijkt ineens veel ruimer. Maar dat nieuwe zand is nog los en niet ‘ingezakt’, waardoor het instabieler is. Op sommige plekken kan daardoor drijfzand ontstaan. Dat betekent niet dat je meteen wegzakt tot je middel, maar het kan wel onvoorspelbaar aanvoelen voor je paard en daardoor gevaarlijk zijn.
Kortom: ook na zandsuppletie blijft het belangrijk om alert te blijven, zeker op de verse zandvlaktes. Kijk goed waar je rijdt en vertrouw op je gevoel — en natuurlijk op dat van je paard, die voelen namelijk onbetrouwbare grond goed aan.
Ondergrond checken
Maar hoe check je nu of het strand hard genoeg is? Soms is het duidelijk zichtbaar dat een stuk strand mul is, vooral als het niet onderwater staat en makkelijk stuift. Maar soms is het minder makkelijk te zien, en dan komt het vooral neer op testen.
Begin met een stukje stappen over het strand en kijk goed naar de afdruk die je maakt. Bij een goed stuk strand zien we liever weinig afdrukken voor een stukje draf of galop. Zak je een paar centimeter diep weg? Dan is het verstandig om het rustig aan te doen en alleen te stappen.
Vaak is het bij de kustlijn het meest stevig en soms helpt het om net in de branding te rijden — daar is de ondergrond meestal harder.
Strandrit bij Hollumer Trap
Klinkt dit als een uitdaging? Boek dan een totaal verzorgde strandrit bij Hollumer Trap! Onze ervaren gidsen kennen het strand als hun broekzak en weten precies waar ze op moeten letten. Zo kun jij zorgeloos genieten van een heerlijke rit over het strand.
Hopelijk tot snel! Team Hollumer Trap