
Eb & vloed: de getijden
Gitte • 12 april 2022
Wat je moet weten voor paardrijden op het strand
Als je vaker op het strand bent geweest dan ken je dit fenomeen; eb en vloed. Ook tijdens de ritten hebben we hiermee te maken. Maar hoe zit het nou? Dat leggen we je graag uit in deze blog!
Definitie: eb & vloed
De waterbeweging noemen we de getijde, getij of tij. Oftewel, de periodieke wisseling van de waterstand. We noemen het eb als het water daalt (afgaand tij) en noemen het vloed als het stijgt (opkomend tij).
Wat belangrijk is om te weten, is dat niet iedere dag eb en vloed op hetzelfde tijdstip plaats vindt. Dit komt omdat een getijcyclus twaalf uur en 25 minuten duurt.
Hoe vindt eb en vloed plaats?
Rijkswaterstaat zegt het volgende erover: “Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde. De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.”
“Het water gaat dus steeds een andere kant op, waardoor hoog- en laagwater elkaar afwisselen. Ook de aantrekkingskracht van de zon op de aarde speelt een rol bij de getijden. Doordat de zon een stuk verder weg staat, is deze invloed alleen een stuk kleiner.”
Wanneer kun je het beste rijden?
Voor ruiters is het ideale moment om te rijden over het strand ongeveer twee uur voor laagwater (eb) en twee uur daarna.
Dit komt omdat wanneer het hoog water(vloed) is (of wanneer het bijna hoog water is), er dan vooral mul zand over blijft. Dit is natuurlijk erg zwaar voor de paarden.
Wordt het bijna eb of is het net eb geweest, dan is het strand wat vochtig en dus harder. Ook zitten er dan vaak geen kuilen meer in en dus de perfecte omstandigheden voor heerlijke galop!
Actuele getijden
Ben je benieuwd naar de tijd en diepte van de actuele getijden op Ameland? Je vindt ze op de website van VVV Ameland.