
Weerbericht: Warm weer onderweg!
Gitte • 8 juni 2021
Finally, summer is coming!
Eindelijk, het warme weer komt eraan! Heerlijk om dan op het strand van Ameland te gaan paardrijden. Maar wanneer is het nou eigenlijk te warm om paard te gaan rijden?
Weer op Ameland
Het weer op een Waddeneiland is een beetje anders dan in de rest van Nederland. Een Waddeneiland is omringt met water, dat houdt in dat de temperatuur minder snel op loopt, maar ook minder snel afkoelt. Het is dus in de winter vaak minder koud en in de zomer vaak minder warm dan in de rest van Nederland.
Daarnaast hebben de Waddeneilanden vaak te maken met meer wind dan op het vaste land. Dit zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur vaak anders is in het kustgebied dan in het midden van het land.
Wanneer te warm om paard te rijden?
Paarden zijn warmbloedige dieren, de lichaamstemperatuur zit normaal tussen de 37,4 en de 38,0 graden Celsius. De comfortzone van de buitentemperatuur van een paard ligt ongeveer tussen de -5 en de 24 graden Celsius. De optimale temperatuur voor arbeid van een paard ligt dan ook tussen de 10 en 15 graden Celsius.
Een voordeel dat paarden hebben ten opzichte van bijvoorbeeld honden of katten, is dat zij over het gehele lichaam kunnen zweten. Dit zorgt ervoor dat paarden een betere capaciteit hebben om hun warmte kwijt te raken!
Vanaf 25 graden Celsius is het dus belangrijk om te kijken wat de weersomstandigheden zijn. Staat er een lekker windje, is er misschien bewolking en zo zijn er meer omstandigheden om mee rekening te houden.
Tropenrooster
Wordt het dan toch te warm om te gaan rijden overdag, zijn er enkele alternatieven. Vaak is het in de (vroege) ochtend of (late) avond een stuk aangenamer, oftewel een tropenrooster. De paarden blijven dan overdag in het weiland, waar ze kunnen genieten van de schaduw en een windje, maar ook deels in een sloot kunnen staan om af te koelen.
Wanneer het tropenrooster van toepassing is, laten wij weten via de website en onze sociale media! En wil je op de hoogte worden gehouden van alles rondom de Hollumer Trap | Paardrijden op het strand? Volg ons dan op Instagram of Facebook, altijd en overal op de hoogte!
Bron
De informatie in deze blogpost zijn afkomstig van een artikel uit Paard&Sport, geschreven door Prof. dr. Marianne Sloet van Oldruitenborgh - Oosterbaan, specialist Inwendige Ziekten van het Paard bij de Universiteitskliniek voor Paarden, Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht.
Meer weten over hoe om te gaan met warm zomerweer en paarden, check dan deze blogpost van de KNHS.