
Welke dieren spot jij onderweg?
Gitte • 29 maart 2022
Aflevering 4: De Landgeit
Op Ameland worden er verschillende dieren ingezet om te zorgen dat de natuur niet overwoekerd wordt door (te) snelgroeiende natuur. Zo zijn er naast de Soay schapen en de IJslandse paarden, Hereford runderen ook landgeiten op Ameland te vinden.
Voorjaar 2021 geïntroduceerd op Ameland, Hagedoornveld
In het voorjaar van 2021 heeft Staatsbosbeheer veertien landgeiten verwelkomd in het Hagedoornveld. In dit gebied ligt ook sinds 2021 een nieuw ruiterpad dat wij afgelopen winter hebben verkend.
De kudde geiten bestaat uit negen geiten en vijf gecastreerde bokken. Volgens de boswachters blog van Staatbosbeheer Ameland is het koppel al aardig geacclimatiseerd en knabbelt er flink op los.
Landgeit
De landgeit kan goed tegen extreme weersomstandigheden en stellen geen hoge eigen qua voeding. Ze kunnen het dus goed redden in voedselarme gebieden, net zoals als de eerder besproken grazer en snoeiers op Ameland.
De geiten zijn middelgroot, korte poten en de bokken vallen op door hun enorme horens. De landgeiten hebben een lange en ruwe vacht. Alle variaties in vachtkleuren zijn mogelijk, alleen de Toggenburger-aftekening is ongewenst. Deze landgeiten zijn van Staatsbosbeheer en worden regelmatig door het team gecontroleerd.
Functie
De landgeit behoort tot de snoeiers, ze eten wel gras maar dat is beperkt. Ze worden vooral ingezet om onder andere de Amerikaanse vogelkers te bestrijden, maar ook om de oplag van de Berk te bestrijden. Het aantal begrazers is erg belangrijk; er moet namelijk een balans ontstaan. Er moet niet te veel worden gegeten door de dieren, maar ook niet te veel. Dat gebeurt al snel, want geiten eten heel veel!
Ook op andere plaatsen in Nederland wordt de landgeit ingezet, zoals in het Bokkendal op Vlieland. Eén koppel houdt al meer dan twintig jaar de Mariapeel vrij van ongewenste boomopslag. Daar bevindt zich ook het centrum voor fokken van de Nederlandse landgeit.